Coraz więcej mikroplastiku w żywności! Co nam przez to grozi?
24 października 2018

„Onet Rano. #WIEM” o tym, skąd w produktach spożywczych znajduje się coraz więcej mikroplastiku i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie? Gośćmi Iwony były Ewa Chodkiewicz i dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga.

 


Jak studenci chemii na UW przygotowują się do zawodu?
24 kwietnia 2018

Podczas Dnia Otwartego Kampusu Ochota UW 2018 na Wydziale Fizyki UW w mobilnym studiu Prodziekan ds. studenckich dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga mówiła o studiowaniu na Wydziale Chemii UW.

 

Rozmowa:

http://radiokampus.fm/podcasty/radio_kultury_i_nauki/jak_studenci_chemii_na_uw_przygotowuja_sie_do_zawo.html


Dzień Dobry TVN-wywiad z dr hab. Beatą Krasnodębską-Ostręgą
27 lutego 2018

Naukowcy z Uniwersytetu w Bergen po dwukrotnym przebadaniu płuc ponad 6 tys. osób doszli do wniosku, że kontakt z chemikaliami do sprzątania jest równie niebezpieczny jak wypalenie 20 papierosów dziennie. O przedstawienie szczegółów badań poprosili chemiczkę Beatę Krasnodębską-Ostręgę z Wydziału Chemii UW. Czy wyniki ją zaskoczyły?

 

Materiał wideo:

Naukowcy: chemia do sprzątania groźna jak papierosy


Prof. Michał K. Cyrański o idei interdyscyplinarnych doktoratów
12 lutego 2018

Realizacja nowatorskiego programu studiów we współpracy trzech jednostek naukowych (Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej oraz Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN) jest możliwa dzięki wsparciu finansowemu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Rekrutacja była pretekstem do szerszego spojrzenia na ideę kształcenia ekspertów od bioinnowacji i rozmowy na ten temat z prof. dr hab. Michałem Cyrańskim z Wydziału Chemii UW, kierownikiem studiów doktoranckich realizowanych w ramach projektu.

 

Rozmowa:

http://biotechnologia.pl/biotechnologia/nadchodzi-nowa-generacja-naukowcow-prof-michal-cyranski-o-idei-interdyscyplinarnych-doktoratow,17699

 

Źródło: www.biotechnologia.pl


Interdyscyplinarność w nauce i na rynku pracy-audycja w TOK FM
21 grudnia 2017

O przyszłości, wyzwaniach i kierunkach rozwoju w trakcie i po studiach doktoranckich TRI-BIO-CHEM można było posłuchać w Radio TOK FM.

W audycji udział wzięli prof. Daniel Wójcik z IBD PAN, prof. Renata Bilewicz z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego oraz Nikolay Kirov z Akademii Leona Koźmińskiego.

Link do audycji: http://audycje.tokfm.pl/podcast/Interdyscyplinarnosc-w-nauce-i-na-rynku-pracy/57124


O interdyscyplinarnych studiach TRI-BIO-CHEM w Radiowej Czwórce
20 grudnia 2017

W audycji „Pierwsze Słyszę” w Czwartym Programie Polskiego Radia dr Arkadiusz Ciesielski mówił o nowym interdyscyplinarnym kierunku studiów doktoranckich TRI-BIO-CHEM, które prowadzone są w trzech jednostkach naukowych – na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego, na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej oraz Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego Polskiej Akademii Nauk.

„W dzisiejszych czasach nauka służy ludziom. Taka nauka z pograniczna chemii i biologii zahacza o nasze zdrowie, życie, często są to badania naukowe związane z medycyną. Taka osoba kończąca doktorat z interdyscyplinarnych studiów TRI-BIO-CHEM będzie miała szersze horyzonty i wybór miejsca pracy na styku trzech dziedzin.” – mówił dr Ciesielski.

Cały wywiad poniżej, a całą audycję z 19 grudnia można usłyszeć na stronie PolskieRadio.pl

Materiał objęty jest prawami autorskimi Polskiego Radia. Wykorzystanie na podstawie zgody właściciela.


„Manufaktura Naukowców” – dr Magdalena Osial
13 grudnia 2017

„Manufaktura Naukowców” łączy pokolenia i inspiruje po dwóch stronach oceanu

Dwie młode badaczki, ubrane w czarne dziewiętnastowieczne suknie, stoją pośrodku klasy pełnej ożywionych siedmioletnich naukowców w ochronnych okularach i białych fartuchach. Na stołach menzurki, plastikowe butelki, kolorowe koszyki, lupy, rurki i lejki. Z jednej z butelek, ku wielkiej radości małych eksperymentatorów, wydobywa się gęsty biały dym. Tak wygląda jeden z warsztatów chemicznych dla dzieci przeprowadzonych w ramach projektu „Manufaktura Naukowców”.

Projekt „Manufaktura Naukowców, czyli Uniwersytet Każdego Wieku” powstał dzięki wsparciu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej w ramach konkursu eNgage, w którym FNP przyznawała finansowanie na realizację innowacyjnych pomysłów o charakterze popularyzatorskim (konkurs eNgage był realizowany w latach 2014-15 jako część projektu SKILLS FNP współfinansowanego ze środków PO KL). Głównym celem „Manufaktury Naukowców” jest zainteresowanie dzieci i młodzieży naukami ścisłymi, promowanie zawodu naukowca oraz zachęcanie dorosłych i dzieci do wspólnej zabawy poprzez przeprowadzanie eksperymentów naukowych. Pomysłodawczynią projektu jest dr Magdalena Osial z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego zajmująca się na co dzień badaniami nad materiałami do zastosowania w terapii przeciwnowotworowej, z zamiłowania aktywistka i popularyzatorka nauki. Pierwszą odsłonę projektu stanowiła seria warsztatów naukowych integrujących seniorów i dzieci, a jego namacalnym efektem było wydanie książki pt. „Manufaktura Naukowców czyli Laboratorium Ślimaka Madzika” skierowanej do małych badaczy i będącej wspaniałym wprowadzeniem do świata nauki poprzez przeprowadzanie eksperymentów.

Finansowanie projektu zakończyło się ponad rok temu, ale nadal rozwija się on przy wsparciu niezwykle zaangażowanych wolontariuszy (z Polski i nie tylko) i obejmuje kolejne grupy uczestników. Krajowi partnerzy „Manufaktury” to między innymi PAN, Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie oraz Uniwersytet Dzieci. Co więcej, w tym roku, na zaproszenie Ambasady RP w Stanach Zjednoczonych, Magdalena Osial pojechała do USA ze swoimi warsztatami chemicznymi, zaprojektowanymi specjalnie po to, aby przybliżyć amerykańskim dzieciom biografię i pracę naukową Marii Skłodowskiej-Curie. Praktyczne, bezpieczne, oparte na eksperymentowaniu i aktywnym wcielaniu się w rolę naukowca warsztaty, dr Osial prowadziła wraz z dr hab. Magdaleną Łabieniec-Watałą z Uniwersytetu Łódzkiego m.in. podczas dorocznego festiwalu Kids Euro Fest w Kids Museum w Bethesda w stanie Maryland, a także w szkołach podstawowych dystryktu Kolumbii, a później w rejonie Detroit w stanie Michigan.

Zarówno polskie, jak i amerykańskie dzieci zadają w czasie spotkań wiele zaskakujących, przenikliwych pytań i z ogromnym entuzjazmem przeprowadzają (często po raz pierwszy w swoim życiu) praktyczne eksperymenty. Amerykańskie warsztaty cieszyły się tak dużym powodzeniem, że „Manufaktura” otrzymała zaproszenie do odwiedzenia USA ponownie w 2018 roku, tym razem poszerzając działalność o Nowy Jork.

Więcej informacji o tej interesującej inicjatywie i aktualnych warsztatach prowadzonych w ramach „Manufaktury” można znaleźć na stronie: www.manufakturanaukowcow.pl.

Źródło: www.fnp.org.pl

Fot. Archiwum prywatne dr Magdaleny Osial


Dzień dobry Polsko-rozmowa z dr hab. Beatą Krasnodębską-Ostręgą
15 listopada 2017

Przyjemny zapach czy pachnąca trucizna?

Czy odświeżacze powietrza mogą szkodzić naszemu zdrowiu? Czy w ich składzie występują jakieś substancje, które mogą wywoływać choroby?

Wreszcie na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę podczas zakupu tego typu produktów – atesty, skład na etykiecie, potencjalne naturale składniki?

O tym, co tak naprawdę wisi w powietrzu w naszych domach opowiedziała Prodziekan dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Wydziału Chemii UW.

Materiał wideo:

Przyjemny zapach czy pachnąca trucizna?

Przyjemny zapach czy pachnąca trucizna❓⤵Czy odświeżacze powietrza mogą szkodzić naszemu zdrowiu❓ Czy w ich składzie występują jakieś substancje, które mogą wywoływać choroby❓😷Wreszcie na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę podczas zakupu tego typu produktów – atesty, skład na etykiecie, potencjalne naturale składniki❓O tym, co tak naprawdę wisi w powietrzu w naszych domach opowiedziała dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga (chemik z Wydział Chemii Uniwersytet Warszawski) ⤵⤵⤵

Opublikowany przez Dzień dobry Polsko TVP na 12 listopada 2017


Dzień dobry TVN-rozmowa z dr hab. Beatą Krasnodębską-Ostręgą
10 października 2017

Najnowsze badania naukowców z Orb Media dotyczące wody pitnej na całym świecie są niepokojące. Otóż wynika z nich, że w wodzie znajdują się mikrowłókna plastiku. Skąd się w niej wzięły? Czy są szkodliwe dla ludzi? Jak się ich pozbyć? Czy w wodzie butelkowanej także mogą być włókna plastiku? Na te pytania odpowiadała w programie DZIEŃ DOBRY TVN Prodziekan dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Wydziału Chemii UW.

Materiał wideo:

Mikrowłókna plastiku w wodzie pitnej. Są groźne?


Mity kryminalistyczne w serialach-wywiad z dr. M. Dobrowolskim
08 października 2017

4 października 2017 r. w Polskim Radiu Czwórka, mogliśmy posłuchać dra Michała Dobrowolskiego z Wydziału Chemii UW, który w swoim wystąpieniu obalił mity dotyczące kryminalistyki w serialach.

Link do audycji: http://www.polskieradio.pl/10/5367/Artykul/1875805,Czat-Czwroki-4-pazdziernika-godz-1604 (od 3:30 do 6:30)